За CDRC 2019 и каузата ИМЕУС

Eдно интервю с Георги Еленков,
медиатор от екипа ИМЕУС

 

 

 

– Разкажи повече за себе си и за своя опит със CDRC, както и на полето на медиацията?

С края на тази академична година завърших семестриално следването си в Софийския Университет, специалност „Право“. Сертифициран медиатор съм, част от екипа на ЛСП (legalsp.eu) и ИМЕУС. В момента съм ангажиран в изпълнението на проекта „Децата на фокус в реформата на съдебната система“ като представител на Професионалната асоциация на медиаторите в България, както и в изпълнението на проекта на ИМЕУС “Femina Ius” (imeus.bg/femina-ius), спонсориран от Българския фонд за жените. Колкото до Consensual Dispute Resolution Competition или накратко CDRC – в него участвах, заедно със своя съотборник Ивайло Икономов и нашия треньор Дима Александрова, през 2016 г., като тогава Софийският Университет спечели първо място. Тъкмо участието в CDRC и срещата с медиатори от цял свят доведоха до посочените по-рано дейности, в които съм ангажиран понастоящем, както и до това да прегърна каузата ИМЕУС.

– Говориш за ИМЕУС като за кауза. Каква точно е тя?

ИМЕУС е плод на желанието на екип от млади и вдъхновени медиатори и юристи да приобщят максимално много хора към медиацията. Към медиацията като култура, като философия, като модус на общуване в семейството, в бизнеса, в работната среда. За да приведа пример за нашия ентусиазъм по отношение медиацията и за възприятието ни за нея като кауза – нека Ви насоча към последната публикация на сайта ни с автор Юлия Раданова – „М като Море и Море като Смисъл“. Прочетете я. И един практически пример – наскоро събрахме средства, за да реализираме свой мечтан проект, а именно „Етични училища на бъдещето“, чиято цел е да бъдат обучени в преговори, ефективна комуникация и медиационни техники ученици от няколко български училища, в отговор на прояви на агресия и дискриминация в училищната среда. Като началото ще поставим в ПГПЧЕ и ДФСГ „Интелект“ – Плевен. Така че ДА – за нас ИМЕУС е кауза.

– Да се върнем към формалния повод за това интервю, а именно петото издание на CDRC, в което ти взе участие през м. юли т.г. Какви са общите ти впечатления от него?

В CDRC 2019 участвах като треньор на отбора по преговори на Софийския Университет. С подкрепата на Сдружението за международни състезания по право, заедно с моята колега Ина Петкова имахме удоволствието да споделим своя опит и приобщим към „медиационното съзаклятие“ четирима талантливи състезатели по преговори – Йоана Вълова, Светлин Берков, Христиана Георгиева и Цочо Бошнаков. Те се представиха на много високо ниво в хода на четирите прелиминарни сесии, в които взеха участие, като завършиха на 9-о място, т.е. на косъм от това да са сред преминаващите към елиминационните рундове 8 отбора. А иначе, CDRC бе вълнуващо изживяване, както винаги. Отличителен белег на това състезание е, че там действително чувстваш, че всички медиатори, юристи, състезатели, треньори, доброволци и пр. са част от едно голямо семейство. Без лицемерие, без предвзетост и повърхностни коктейлни разговори. Та, за да обобщя – повторното участие в CDRC беше като family reunion, а към семейството на CDRC вече се числят още четирима студенти от България. 

– Върху какво бе фокусирана несъстезателната част на CDRC 2019?

Както всеки път, и тази година CDRC предостави възможност за участие в серия от уъркшопове с експерти по АРС от цял свят, като аз се включих в обучение за медиатори, водено от чикагския медиатор и адвокат Том Валенти, както и в уъркшопа „Изкуството да убеждаваш“ на Дамали Питърман от BreakthroughADR.

Отделно, основен акцент на несъстезателната част несъмнено бе Сингапурската конвенция по медиация, която едва след пет дни предстои да бъде тържествено подписана от 54 държави, сред които САЩ и Китай. Имахме възможност да разискваме начините, по които конвенцията ще улесни изпълнението на медиационни споразумения по търговски спорове и значението й в глобален план, с представител на Обединените нации, участвал в написването на конвенцията.

А иначе, използвах неформалната част на състезанието, за да разкажа подробно за проектите, в чието изпълнение е ангажиран ИМЕУС, като срещнах идеи за потенциално партньорство с други организации по нови проекти.

– Т.е. има възможност и международни експерти да прегърнат каузата ИМЕУС?

О, несъмнено. На този етап обаче не мога да споделя нищо повече. Следете публикациите на нашия сайт и ще бъдете информирани за всичко, което планираме. Включително за това как можете да се включите в нашите проекти. Предупреждавам, че каузата ИМЕУС е заразна.