Четвъртфиналисти на световното състезание по медиация

Студенти от Софийския университет с треньор – експерт на ИМЕУС – четвъртфиналисти на световното състезание по медиация

Извънредно щастливи сме да съобщим, че преди броени дни отборът по преговори и медиация на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, трениран от експерта на ИМЕУС Георги Еленков и неговата колега Ина Петкова, достигна до четвъртфинал на ICC International Commercial Mediation Competition – състезание по търговска медиация и преговори, организирано от Международната търговска камара в Париж, което се проведе между 6 и 12 февруари.

Софийският Университет се класира в топ 8 (между 5-о и 8-о място; окончателният ранкинг все още не е известен) от общо 66 правни факултета от цял свят, след зрелищен четвъртфинал. В предварителните кръгове на състезанието отборът на Софийския Университет бе с най-много победи и най-много точки от всички 66 участващи университета и достигането му до елиминационните финални кръгове на състезанието бе обявено първо на тържествената церемония в Cercle de l’union interalliée, Париж.

Участници-преговарящи в отбора на Георги Еленков и Ина Петкова бяха Николай Ангелов, Христиана Георгиева, Йоана Вълова и Светлин Берков. За да достигнат до четвъртфинала на ICMC 2020 г., Николай, Христиана, Йоана и Светлин преговаряха по редица казуси, простиращи се отраслово в сферите на търговското, екологичното, енергийното и потребителското право, като преговорните им сесии бяха фасилитирани и оценявани от утвърдени медиатори и юристи с дългогодишна експертиза. Директни опоненти на отбора от СУ бяха отбори от Турция, Финландия, Бразилия, Ирландия, Италия и Унгария.

„Щастлив съм, че български студенти постигат пореден успех на световната сцена на медиацията и преговорите“ – сподели Георги Еленков след завръщането си от Париж. „Международната медиационна общност вече припознава България като страна със силна школа от медиатори. Надявам се с колегите да насочим енергията от постигнатия успех към още по-активна работа в посока широкото използване на медиация у нас.“