МЕДИАЦИЯ ПРИ ДОМАШНО НАСИЛИЕ – ОКСИМОРОН ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТ?

На 15 октомври 2024 г. (вторник) от 10 ч ще се проведе безплатен семинар по темата „Медиация при домашно насилие – оксиморон или възможност?“ Като част от него български и чуждестранни лектори ще изложат добрите практики на адресиране на семейни спорове, при индиции за насилие, и начините за установяване на това.

Основните въпроси, които ще се обсъждат, са:

  • Особеностите на процедурата по медиация при съмнения за домашно насилие?
  • Предварителна оценка на семейни казуси за евентуално насилие преди започване на медиацията
  • Специфични медиаторски техники при домашно насилие
  • Ролята на медийното отразяване на случаите на домашно насилие

Лектори ще бъдат Корин Левиц, американски медиатор с дългогодишен опит в сферата на семейната медиация, преподавател по медиация и изследовател, Индре Корсаковиене, адвокат и медиатор от Литва, член на Управителния съвет на Медиация и устойчиво разрешаване на спорове, изследовател в сферата на подобряване устойчивостта на медиационните екосистеми, Валя Ахчиева, разследващ журналист, създател и водещ на предаването “Открито с Валя Ахчиева” в продължение на 25 години, д-р Юлия Раданова, председател на ИМЕУС, адвокат и медиатор, изследовател в сферата на семейната медиация.

Събитието се организира от сдружение „Институт по медиация и управление на спорове“ (ИМЕУС) и ще се проведе в сграда Entract, зала San Marco Event Space на ул. „Г.С. Раковски“ 127.

Обучението идва в отговор на епидемията на случаите на домашно насилие, както в страната, така и в Европа. В България по данни на ГД „Национална полиция“ за 2023 г. е отчетен ръст от 85% на регистрираните престъпления, сравнено с 2022 г. По данни на ЕС пък 1 от всеки 3 жени са жертви на домашно насилие – все тревожни данни, които поставят остро нуждата от намирането на алтернативни подходи за решаване на случаите.

Събитието се организира в рамките на инициатива „Медиацията в защита на човешките права в случаите на домашно насилие“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). 

За повече информация: д-р Юлия Раданова, председател на ИМЕУС, телефон +359 887 887 621